Friday, June 17, 2011

Okei, ma alustan

Kõik algas ilusti. Jõudsin lennuki pealt maha Charles de Gaulle'i lennujaamas kohaliku aja järgi kell 9.45 (meil siin tund aega maas aeg eesti ajast). Otsisin üles oma kohvri, leidsin. Läksin välja sellest alast, astusin läbi turismipunktist ja küsisin kuidas kõige paremini Disneylandi saaks. Kohe sealt ukse juurest läks buss, mille peale oli kirjutatud suurelt Disneyland ja pildid igasugustest Miki hiirtest ja pluutodest ja piilupartidest. Selge, see oli buss, millega pidi lihtsalt saama sinna. Algul oli veidi arusaamatu, pidin saama Fantasia-nimelisse majja, kus oli töölevärbamiste peakeskus. Bussijuht ei osanud öelda, aga pakikandja oskas. Sõitsin siis bussiga umbes kuskil 35 minutit lennujaamast Disneylandi. Läksin maha Chessy Gare'i raudteejaamas (mis on nüüd põhiline koht kuhu iga hommik lähen), selle kõrval on ka kohe Disneyland. Pidin võtma ühe peatuse RER A rongiga Pariisi poole. Ma kohe ostsin pileti suunaga Pariisi, mis läks maksma 6.40€, kuigi oleks saanud ka 1.80€-ga, kui oleksin öelnud et üks peatus vaja ainult sõita. Nüüd siis jõudsin rongiperroonile ja kohe ka rongile. Kuulsin et raudteejaama kõlaritest keegi rääkis midagi prantsuse keeles selle peatuse kohta (Val d'Europe), kus ma maha pidin minema, aga ma ei saanud midagi sellest jutust aru. Siis sõitsin rongiga ja rong lihtsalt sõitis 3 peatust mööda. Läksin siis neljandas maha, istusin ümber ja sõitsin 2 peatust tagasi. Jõudsin lõpuks kohale, väga põnev. Kõndisin oma kohvritega sinna Fantasia majja, suht lihtne oli seda üles leida. Val d'Europe on siin üks väike (tegelikult suht suur) linnake, kus elab palju rahvusvahelisi inimesi, kes kõik on tulnud tööle kas siiasamma või mujale Pariisi lähedale.
Igatahes, seadsin siis sammud ukselävelt sisse. Panin kohvrid ühte hoiuruumi ja läksin lepinguid allkirjastama. Algul tegeles minuga üks naine, kes ei rääkinud sõnagi inglise keelt. Aga ma sain aru kõigest enamvähem (kirjuta alla siia ja siia ja siia ja siia ja siia ja siia ja siia ja siia). Sel momendil ma mõistsin, et siin tõesti keegi ei taha või ei räägigi inglise keelt. Kõik paberid olid umbes tunniga valmis sätestatud. Niiet praeguseks oli bürokraatiaga kõik. Siis pidin minema taotlema endale elamispinda. Sinna oli veel aega, niiet käisin söömas linnapeal. Vaatasin et eemal üks väike supermarket, arvatavasti seal on mingi söögikoht. Sisenedes sain aru, et see pole nii väike midagi. Üks kõige suuremaid kaubamajasid mis ma näinud olen. Ühe otsa läbi kõndimiseks (lihtsalt kõndimiseks, mitte poodides ringi kõndimiseks) kulub oma 20min. Võtsin mäkist siis ühe Big Mac eine ja korras. Aga sealt sai ainult kaasa võtta, niiet läksin õue parki istuma ja sööma. Ilm oli väga külm võrreldes selle ilmaga, mille saatel ma Eestist lahkusin. Kuskil 18kraadi ja tuul puhus. Ma võtsin kaasa 2 pikavarukaga särki ja ühe pusa ja üks paar teksapükse. Niiet jah, päris külm oli. Siis lõpuks läksin tagasi, tegin oma majutuselepingud ära ja siis sõidutati meid siia kus ma praegu olen.









Ja põhimõtteliselt nii ongi. Pidime panema allkirjad paberile, maksma deposiiti 200€ ja anti võti kätte. Igakuine üür on 281€ või midagi sellist. Seadsin end sisse uksest. Keegi oli veel kodus, see oli Noel (Tien, kuidas kõik teda kutsuvad), on pärit Nantes'ist. Ei rääkinud sõnagi inglise keelt. Siiamaani me väga ei mõista üksteist. Siis elab siin veel üks prantslane, Baptiste. Räägib veidi inglise keelt ka ja on pärid Rennes'ist. Ja siis on veel siin üks eestivenelane, Daniil, räägib eesti keelt kah. Esimene eelõhtu siis elasin ennast sisse, telekas on ainult prantsusekeelsed kanalid. Padi on ebamugav.

1. päev pidin olema kell 8.45 ühes kohas, kus algas traditsiooniline Disneylandi tutvustus. Meile tehti töötajakaardid, millega saab pargis sisse-välja tasuta käia, nagu cast memberitele ikka. Iga tööpäeva alguses ja lõpus peab kaardi lööma läbi ka ühest masinast, check-in ja check-out.
Igatahes, seal tutvustati meile presentatsioonidega mis see Disneyland on üldse jne. Tavaline värk. Siis käisime söömas ja pärast kestis veel edasi. Mingi 6h vist kokku.

2. päev oli samasugune enamvähem, loengud ja koolitused ja värgid. Saime proovida oma töökostüüme ka. Pilti veel ei ole enda omast, aga põhimõtteliselt koosneb beežidest pükstest, beežist põllest vms, mustad saapad (oma kingi polegi vaja), valge triiksärk, punane lips, heleroheline sviiter. Päris lahe.

3. päev oli ikka koolitus, õpetati tööohutust ja sellist asja. Kuidas tegutseda, kui mingid eriolukorrad, tulekahjud jms on. Selge. Siis oli ka veel meditsiiniline kontroll. Kõik oli korras mul.

4. päev oli esimene tööpäev. Pidin minema kella 11ks kohale. Imelik süsteem on seal, peab registreerima end tööle täpsel kellaajal (ehk sel päeval siis kl 11.16). Räägiti, mis tegema peab ja nii edasi, nagu ikka, prantsuse keeles. Siis tuli oodata järjekorras, et võtta ühest ruumist oma tänase päeva töövahendid, milleks oli üks kott, kus sees 120€ ja kalkulaator. Selgepilt, pidin müüma hakkama miskit. Seina peal oli suur tööplaan, kus olid kõikide töötajate nimed ja müümisasukohad kirjas. Otsisin oma spot'i välja ja siis mind suunati sinna. Siis umbes kella 12.40 ajal sain lõpuks tööle. Mu käsutuses oli 2 suurt letti popkorni, jäätiste, jookide, suveniiride, chipside ja mingite maiustustega veel. Asukoht oli suhteliselt keset Disneylandi, mis tähendas suurt klientide laadungit. Põhimõtteliselt käed käisid koguaeg ning arvutamist oli palju. Vahepeal sai 1h pausi ja lõunal käia, aga kokku sell'isin mingi 5h, päris suur kassa oli pärast seda. imo suht hea challenge mulle,millega lebolt hakkama saab. Prantsuse keel areneb ka jõudsalt, paari päevaga paremini, kui mingi poole aastaga koolis õppides (no offence õpetaja).


5.päev oli vaba päev, magasin hästi kaua ja siis olin kodus, ma ei mäleta mis ma tegin. Aaa, ma tegin süüa. Päris hea tuli. Midagi tegin veel, aga ma ei mäleta, see on see värk, kui hakkad alles mingi nädal aega hiljem asju kirja panema. Ei tule meelde mis tegin.

6. päev pidin minema tööle kella 9ks. Jõudsin 25min hiljem, sest üks buss lihtsalt jäi tulemata. Mingit probleemi õnneks ei tekkinud. Algas jälle ühe väikse kursusega, mis täpselt kus seal tööjuures on ja mis ja kus ja mida tegema peab. Got it. Siis saadeti meid sööma ja peale seda koolitusele, kus õpetati kuidas kassaaparaate kasutada. Got it. Ja siis oligi põhimõtteliselt kõik. Koju ära. Okei, ma luban, et ma edaspidiselt hakkan rohkem informatsiooni jagama, aga ma ei mäleta ka praegu, mis see päev midagi huvitavat toimus.
7.päev ja nädal täis. Kell 9 oli viimane koolitus siin, kus räägiti jälle tööohutusest ja hügieenist jms. Masendavalt igav oli. Aga sai läbitud kursus ja kõik on Okei. Siis pidin minema 4ks tunniks tööle jälle jäätiseleti taha. Asendasin veidi aega ühte prantsuse neiut, kes päritolu poolest on vist kuskilt Indiast tulnud. Nimi reetis ka ära, midagi väga Shabarithaharhtahahra sarnast. Koju.

8.päev ja täistööpäev. Kella 10st 18ni. Pidin minema ühte majakesse müüma nagu alati igasugu asju. Algul üks semu Daniel (kes ka enne mind on aidanud) näitas ette mis kõik pidin tegema, kuidas pastat valmistada, kohvi teha jms jms. Täna oli esimene päev ka kus kalkulaatori asemel oli kassa. Miljon nuppu ja asja. Aga sain ilusti hakkama. Lihtsalt päris väsitav oli terve aeg tegeleda hindade ja kaupadega. Aga sain hakkama. Pidin putka ise ka sulgema, ära koristama, tegema inventuuri ja loendama kontoris raha üle. Balanss oli -2.6€ ehk kuskilt läks kaduma 2.6€. Aga öeldi et pole viga midagi, see on tavaline kuskil -1€ kuni -4€. Kertil (üks teine eesti poiss siinsamas töökohas), tal läks kaduma 47€ niiet ma vist ei pea muretsema väga. Siis tööpäev sai läbi, läksin poest läbi, tulin koju tagasi ja läksime peole.

9.päev ehk täna, praegu. Ärkasin üles, üksi olin kodus, teised kõik tööl. Mul on täna vaba päev, niiet muretsemiseks polnud põhjust. Tegin endale võileibu, singi, juustu ja nutella omasid. Siis mõtlesin et peseks pesu ka. .. ... and Laundry (siin jõusaali pole ja päikest ka pole väljas). Igatahes, panin pesu pesema, päris raske. Siin on miljon nuppu pesumasina peal. Kodus paneks lihtsalt pulbri sisse, push start. Siis käisin proovisin vanni ära, täpselt mahun sisse :D lahe. Siis olengi põhimõtteliselt siin praegu. Vahepeal juhtus selline asi et vaatasin et pesumasin sai pesu pestud. Aga tegelikult polnud valmis veel, tegin ukse lahti ja kõik vesi jooksis põrandale. Kuivatasin ära kõik ja lasin masinal lõpuni töötada. Siin pole kuivatit, sucks, asjad kuivavad mingi.. päev. Praegu siin ja saangi vist oma blogi sissekandega ühele poole. Edaspidi kirjutan päevadest sisukamalt. Jou.